Karmnik pod gołębiami to idealne miejsce dla Ciebie.

O restauracji

Karmnik to miejsce z pasją, stworzone przez ludzi chcących wprowadzić nieco świeżości na Staromiejskiej mapie gastronomii. Znajdziesz tutaj doskonałe autorskie koktajle, pyszne polskie jedzenie w nieco odmiennej odsłonie jak również oryginalne shoty. Znajdujemy się w sercu Starego Miasta, w najpiękniejszej i najstarszej zabytkowej części Warszawy.

Karmnik nawiązuje swoją nazwą do historii Gołębiarki, która po wojnie zamieszkała w ruinach zniszczonej kamienicy. Kobieta chcąc podtrzymać resztki życia w całkowicie zniszczonej części miasta, zaczęła dokarmiać przyfruwające tu gołębie. W pierwszym powojennym wydaniu “Życia Warszawy” nazwana została warszawskim Robinsonem Crusoe, który zamieszkał w ruinach jak podróżnik na bezludnej wyspie.

Do tej historii nawiązuje znajdująca się nad wejściem płaskorzeźba wykuta w kamieniu przedstawiająca ptaki – 11 gołębi. Kamienica powstała tutaj pierwotnie w XVII wieku, potem była jednak wielokrotnie przebudowywana. Spalona w czasie II wojny światowej, została odbudowana w latach 1952-1953.

Okryj nasze smaki

Dysponujemy najbogatszą na Starym Mieście kartą shotów i koktaili. W naszym menu znajdziecie zarówno lekkie przekąski jak i dania obiadowe. Odnajdą się tu wegetarianie, weganie i mięsożercy. Na specjalne życzenie przygotowujemy też potrawy dla bezglutenowców. Dbamy o jakość składników, a wszystkie potrawy przyrządzane są na miejscu przez naszych kucharzy. Lepimy doskonałe pierogi.